Renahavs biogödsel är helt cirkulär och framställs av restprodukter från vår lokala fiskberedningsindustri och källsorterat matavfall. Ett totalgödselmedel, rikt på både närings- och mullämnen – Nu kan även du bli en del av det cirkulära kretsloppet och odla dina egna favoriter ekologiskt.

Renahav är en viktig kugge i ett helt unikt cirkulärt kretslopp, där vi genom rötning omvandlar rester från lokal fiskberedningsindustri och matavfall till en ren naturresurs i form av ett KRAV-godkänt biogödsel. Under rötningen skapas det dessutom grön energi som återförs till livsmedelsproduktionen med ett minskat klimatavtryck som följd.

Upp till 5 liter outspädd växtnäring räcker till en kvadratmeter under en odlingssäsong. Det motsvarar lämplig mängd för de flesta grödor i en pallkrage och uppfyller KRAVs villkor för ekologisk odling. Dosering: 0,25 dl växtnäring per 1 liter vatten.

Klevs Gård bedriver hållbart jordbruk på omkring 500 åkrar och 30 hektar betesmark i Sotenäs, Munkedal, Lysekil och Tanum med hjälp av bland annat Mäster Bengts biogödsel från oss på Renahav. Med Mäster Bengt kan det spannmål de odlar bli till ekologiskt mjöl, flingor och pasta.

Under kontrollerade former har Renahav låtit lokala entusiaster använda vår växtnäring i hushållsnära odling med stor framgång under flera år. Tomater, rabarber, chili och jordgubbar m.m. har växt så det knakar, och med fullt ut jämförbara resultat som de kommersiella produkter som de är vana att använda.

Under åren som vi genomfört dessa praktiska tester så har det samtidigt vuxit fram en kunskap om vikten av att säkerställa att växtnäringar är fria från Pyralider. Om detta kan du läsa mer på FOR:s (Fritidsodlingens Riksorganisation) hemsida här.

Eftersom Mäster Bengts växtnäring är en rötrest från lokal fiskberedningsindustri och återvunnet matavfall, så har vi på Renahav alltid varit trygga i vår kunskap om att Mäster Bengt är fri från Pyralider. Men för att du skall känna dig lika trygg som vi, så har vi under 2023 testat Mäster Bengt på flera laboratorier och odlingsbäddar i Norden. Alla dessa tester visar att Mäster Bengt är fri från Pyralider.

Under vintern 2023/2024 har vi även låtit göra odlingsförsök med Mäster Bengt på grobruket.se och fått verifierat att Mäster Bengt är effektiv och fri från Pyralider.

Så nu känner vi oss helt redo att bjuda in dig och alla andra som vill odla ekologiskt på riktigt och bli en del av det cirkulära kretsloppet och odla dina egna favoriter med Mäster Bengts växtnäring.

NÄRINGSINNEHÅLL (ca mg/kg)
Totalkväve 5 800
Ammon.kväve 3 900
Totalfosfor 790
Kalium 1 330
Svavel 420

Du hittar Mäster Bengts växtnäring på följande platser:

Mäster Bengt går att köpa på dunk i hela Sverige.

Bor du i eller runt Kungshamn kan du även köpa Mäster Bengt i våra tankstationer och fylla på så mycket som du behöver i egen dunk.

Vi är ju så klar mycket nyfikna på vad just du odlar med Mäster Bengts växtnäring och skulle uppskatta om du delade med dig till oss och andra odlare via våra kanaler på facebook och instagram.

Hälsningar
Mäster Bengt & Co

Rapporter & Dokumentation: