Renahavs bio­gödsel framställs främst av rester från den lokala fisk­berednings­industrin. Ett lokal­producerat total­gödsel­medel rikt på både närings- och mull­ämnen. Tester visar att gödningen är lättupptaglig av grönsaks- och trädgårdsväxter.

Renahav är en viktig kugge i ett helt unikt kretslopp, där vi genom rötning omvandlar rester från lokal livsmedelsindustri och matavfall till en ren naturresurs i form av ett KRAV-godkänt biogödsel. Under rötningen skapas det dessutom grön energi som återförs till livsmedelsproduktionen med ett minskat klimatavtryck som följd.

Klevs Gård bedriver hållbart jordbruk på omkring 500 åkrar och 30 hektar betesmark i Sotenäs, Munkedal, Lysekil och Tanum med hjälp av bland annat biogödsel från oss på Renahav. Med Renahavs biogödsel kan det de odlar bli ekologiskt mjöl, flingor och pasta.

Nu kan även du bli en del av kretsloppet och odla din trädgård ekologiskt.

Under kontrollerade former har Renahav låtit entusiaster och lekmän använda vår växtnäring i hushållsnära odling med stor framgång under ett par år. Tomater, rabarber, chili och jordgubbar växte så det knakade, och med fullt ut jämförbara resultat som de kommersiella produkter som de är vana att använda.

Renahav erbjuder allmänheten möjligheten att ta del av vår växtnäring, genom att placera ut behållare med självservice. Vid dessa behållare fyller du på dina egna kärl/dunkar med växtnäring och betalar enkelt med SWISH.

Vi är ju så klar mycket nyfikna på vad just du odlar med Renahavs växtnäring och skulle uppskatta om du delade med dig till oss och andra odlare via våra kanaler på facebook och instagram.

Rapporter & Dokumentation:

Beräkningarna visar att ca 5 liter av vår gödning per kvadratmeter och odlingsässong, är en lämplig mängd för de flesta grödor.

Tomat

7,8 liter/m2*

Rödbetor

2,7 liter/m2*

* Läs rapport ”Rapport trädgård – Cirkulär bioekonomi i Sotenäs.pdf”

Du hittar Mäster Bengts växtnäring på följande platser:

  • Sollidens handelsträdgårds Drive-in, Hunnebostrand: Egen påfyllning och färdiga dunkar.
  • Klevs gård, Bovallstrand: Egen påfyllning och färdiga dunkar.
  • Saker, ting & blommor, Kungshamn: Färdiga dunkar.

Betalning

  • På Sollidens handelsträdgård och Saker, ting & blommor sker betalning i kassan.
  • På Klevs gård betalar du till vårt Swishnummer: 123 598 04 87.